Essentials - Market

VOORJAAR

In deze cyclus worden de ecosystemen binnen de reclamemarkt zorgvuldig uitgelegd.
Het ecosysteem laat zich als volgt beschrijven: er zijn (sterke) mediamerken nodig om publicitaire boodschappen naar de consument te brengen. Deze mediamerken worden vermarkt door interne of externe saleshouses naar de media-agencies, maar ook daarbuiten. De media-agencies kopen mediaruimte aan maar geven in de eerste plaats onafhankelijk advies over het gebruik van alle mediatypes. En dan zijn er natuurlijk ook nog de adverteerders die in het centrum staan van deze markt – wat zijn hun verwachtingen?

Alle actoren komen aan bod met hun rol, hun werking en hun soms tegenstrijdige belangen. In die zin mag deze cyclus gezien worden als het logische vervolg van de Essentials-Media cyclus.

De lessenreeks wordt gedragen door mensen die met beide voeten in de praktijk staan. Ervaren en gereputeerde professionals beschrijven vanuit hun concrete ervaring de dynamiek van de markt. Het doel van de cursus is om carrièrestarters meer inzichten en verbanden mee te geven in een historisch perspectief, maar ambieert evenzeer een opfrisbeurt te zijn voor professionals die al jaren meedraaien. De opleiding richt tot mensen die beroepshalve met communicatie bezig zijn – ongeacht hun achtergrond – en die op een of andere manier met media trading te maken hebben. De cursus gaat door in 4 avondsessies van 17u30 tot 20u30 in april-mei 2020.

Kostprijs (excl. BTW) : 625 € voor niet leden, 425 € voor leden.

Na afloop van de opleiding wordt een attest van regelmatige aanwezigheid verstrekt, op voorwaarde dat de ingeschreven persoon minstens 3/4 van de lessen heeft bijgewoond. De cursussen worden gegeven in de taal van de spreker. De aanwezigen kunnen reageren in de taal van hun keuze.

Plaats : RTL House, Jacques Georginlaan 2 te 1030 Brussel. (view maps)
Er is een sandwich break voorzien rond 19u.

PROGRAMMA 2020

21/4   LES 1  : HET STANDPUNT VAN DE ADVERTEERDERS
17:30-18:50: Eenvoud & complexiteit van Marcom – Nicolas Deturck, VW (NL & FR)
Een overzicht van de verschillende expertises die bij de adverteerders tussenkomen in de communicatie, op nationaal en internationaal niveau. Hoe en wanneer worden de product- en brandmanagers betrokken in het proces om de doelstellingen te bepalen? Hoe komt een coherente briefing tot stand? En hoe worden de KPI en de ROI bepaald?
19:10-20:30: De verwachtingen van de adverteerder – Yves De Voeght, Coca-Cola (FR)
De opbouw van een communicatieplan is niet vanzelfsprekend. Media-agencies doen aanbeveleingen, saleshouses hengelen naar hun deel van de reclamekoek en ook het creatieve bureau heeft zijn invloed. Wat verwacht de adverteerder van dit middenveld?

28/4  LES 2 : MEDIA TRADING & PITCHES
17:30-18:50: De rol van de kopers en de verkopers – (speaker to be confirmed)
In het middenveld tussen adverteerder en media staan de verkoper en de koper van “ruimte”. Wat is hun rol en hoe is die geëvolueerd? Waar lopen hun belangen gelijk en waar zijn ze tegengesteld?
19:10-20:30: Het verloop van het pitch-proces – Claudia Pacitti, GroupM (FR)
Meestal gaat aan de toewijzing van een account een pitch proces vooraf. Daar komen zowel “value” als “prijs” aan bod. Concrete voorbeelden en case stories.

05/5  LES 3 : DE WAARDE VAN MEDIAMERKEN
17:30-18:50: Mediamerken bouwen – Koenraad Deridder, Dekoder (NL)
Het mediamerk is de hoeksteen van de mediamarkt. En het is in volle evolutie. Hoe worden mediamerken uitgebouwd en hoe worden ze binnen een aanbod of een portfolio gepositioneerd? En wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?
19:10-20:30: Tarieven bepalen – Bart Demeulenaere, Clear Channel (NL)
Er is vraag en aanbod. Er is de waarde van verkochte goed. Er zijn de aandeelhouders. De korte en lange termijn. Hoe bepaalt men het tarief van media. Zijn de media in België te duur?

12/5  LES 4 :MEDIA STRATEGIEEN IN DE PRAKTIJK
17:30-18:50: Hoe bouw je een mediastrategie – Bérengère Dechamps, Space (FR)
Vooraleer kan begonnen worden met een aanbeveling is er heel wat input nodig. Welke? Leer de juiste vragen te stellen.
19:10-20:30: Praktische oefeningen. Bouw een mediastrategie op basis van een concrete briefing.

 

Cycle